Поремећаји исхране

Ове недеље у Студију знања обрађујемо тему о којој се не говори много ни у медијима, ни у породици, ни у школи, а врло је важна, јер, како статистика показује највећа смртност у психијатријским болестима која се креће и до 13 одсто дешава се код анорексије, а нешто мање код булимије. Колико смо свесни присутности ових болести, како их препознајемо и лечимо, и коначно како се са поремећајима исхране као друштво носимо, разговарамо са нашим гостима.

У првом делу емисије прим.др Марија Ђуровић објасниће нам разлику између анорексије и булимије, као и шта је погрешно када особи која болује од анорексије кажемо "Као кост и кожа си". Нутриционисткиња Драгана Јевтић Стринавић нам открива колико су нови, модерни начини исхране опасни по све нас, а нарочито по особу која има поремећај исхране. О стању које се колоквијално назива орторексија, говориће нам психолошкиња Данијела Поседи, уз коју ћемо сазнати и како да направимо разлику између доследности у стилу живота са једне, и опсесије стилом живота са друге стране.

У новинарским прилозима видећемо како се смењују трендови на тему исхране и здравља и на који начин друштвене мреже томе доприносе, затим које последице могу проузроковати идеали лепоте који нам се свакодневно намећу, а биће речи и о нашој културолошкој исхрани.

У другом делу емисије разговарамо са Кристин Вукашиновић, мајком детета које болује од анорексије и булимије, и једном од оснивачица удружења Хестија које се бори против поремећаја исхране. Она ће нам испричати своје и лично и професионално искуство. Са нама је и др Марија Тришовић, која ће нас упознати са гинеколошким проблемима са којима се сусрећу девојчице и девојке које пате од ових болести.

Иако гојазност не спада у поремећај исхране, постаје све већи проблем. О томе како је изгубио чак 60 килограма и које све промене је морао да уведе у свој живот, говори нам писац и новинар Миодраг Стошић.

Овонедељни музички гости су Терце Дуо - Јелена Бјековић и Ведрана Николић Вујић.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељка: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво