Има ли нас премало или превише?

Само 11 година након што смо забележили рекорд од 7 милијарди, новембра 2022, светска популација стигла је до 8 милијарди становника. Како ове бројке утичу на наше животно окружење, где нас је премало, а где превише, како је кретање становништва изазвало економске, социјалне, али и генетске промене, сазнајте у овонедељном Студију знања.

Да ли је пренасељеност питање новијег датума или је постојало кроз историју, као и колико треба да будемо забринути поводом еколошког притиска који вршимо на планету као популација од преко 8 милијарди, говори нам доцент Марко Вујић са Факултета политичких наука.

Ванредни професор Географског факултета, Петар Васић, откриће нам хоћемо ли кроз неколико деценија живети само у великим градовима, јер према последњем попису из 2022. године, у Београду је забележен раст популације, а одмах за њим по броју становника су Нови Сад и Ниш.

О проблему депопулације у Србији, али и потенцијалним решењима, разговарама са Иреном Церовић из Програма Уједињених нација за развој.

Музички дуо ове недеље су Јулијана Винцан и Ален Марковић, који ће нам извести нумере "Земља" групе Екатарина Велика, затим "Сеобе“ групе Кербер и "Зауставите земљу“ Прљавог казалишта.

У прилозима новинара, видећемо колико два става могу бити супротна када је у питању планирање породице, сазнаћемо како климатски услови у различитим деловима планете утичу на организацију живота, а присетићемо се и бабy боом генерације.

У другом делу емисије спајамо две наизглед удаљене науке – социологију и генетику. Са социолошкињом Милицом Весковић Анђелковић сазнајемо колико се демографска слика света променила у последње две деценије, а молекуларни генетичар Александар Вујин говориће нам шта нам сазнања из генетике могу рећи о историји насељавања планете.

Дијалектологија је географија дијалеката. О томе до каквих језичких промена долази услед миграција из мањих средина у градове, говори нам доценткиња Сања Огњановић.

На нашем инстаграм профилу ће бити доступно и гласање од петка у 17ч до суботе у 17ч. Питање које Вам постављамо гласи: "Да ли верујете у тзв. теорију златне милијарде?“

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељка: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво