Мира Адања Полак: Ексклузивно

Живот од стакла - Јелена Милошевић

"Светковина" је право име излозбе која представља сликарку и дизајнерку Јелену Милошевић у свечаном простору Дома војске Србије од 25. априла 2023. у 19 часова.

Све што ће посетиоци видети стварала је годинама у свом малом атељеу, доста ван света око нас, следећи сопствене замисли, своја преживљавања и законитости свог света дубоких преживљавања и осећања. По природи скромна и емотивна, стрпљиво је сликала стакло и многим неукима упорно доказивала да се ради о стварној древној уметничкој вештини која је изузетно цењена у свету. То доказују они који у својим колекцијама поседују њена уметничка дела.

Ту нема дупликата - сваки предмет је посебан и осмишљаван код ретких дувача стакла, који су показали љубав и стрпљење за замисао ове вишеструко награђиване уметнице. Све је Јелена Милошевић сама дизајнирала и пренела на стакло.

Сва њена путовања сиром света све културе са којима се сретала забележене су на стаклу. Сваки манастир који је посетила оставио је трага на неком од стаклених уникатних предмета. Дувачи стакла стрпљиво су обликовали по жељи уметнице најразличитије предмете које је Јелена својом четкицом умоченом у злато и сребро осликавала одабрани предмет.

Њена осећајност и филигрански потези четкицом указују на тананост овог уметника, чији је највећи савезник светло које пробија кроз сваки детаљ осликане часе, чиније, вазе витража.

Нема два иста предмета - нема две исте замисли. Јелена Милошевић је по вокацији сликар; изучила је иконопис и своје умеће пренела на стакло, а све са стакла пренела је и на моделе и модне детаље које жели да на изложби покаже.

Изложба у Дома војске Србије поручује да има уметника светског ранга о којима и не знамо довољно и зато поздрављамо ову велику изложбу аутора чија се дела налазе у многим колекцијама у свету, а уметничке предмете Јелене Милошевић поседују познати колекционари.

Јелена Милошевић је до сада је имала 57 самосталних и преко 300 колективних изложби у земљи и иностранству. Добитница је многих награда. Њена дела поседују принц Алберт од Монака, Клинтонови, Опра Винфри, породица Мандела, породица председника Мугабеа и многи други.

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво