Сликари под светлима позорнице

На недавно завршеном ФЕСТ-у између осталог су приказана два изузетна филма о сликарима, Салвадору Далију и Микеланђелу Каравађу, "Далиланд" и "Сенка Каравађа", што је полазиште за истраживање њихових значења у ширем контексту уметничке продукције.

На недавно завршеном ФЕСТ-у између осталог су приказана два изузетна филма о сликарима, Салвадору Далију и Микеланђелу Каравађу, "Далиланд" и "Сенка Каравађа", што је полазиште за истраживање њихових значења у ширем контексту уметничке продукције. Бавићемо се вредностима ових филмова, као и начинима представљања односа између уметника, друштва и политике, што ћемо све упоредити са представама о животима сликара у домаћем позоришту. Због различитости медија, другачији је тематски приступ овим темама. Филмска визуелност је свакако раскошнија и заводљивија од позоришне, због технолошке супериорности, док представе снажније развијају интелектуалне токове, естетске и политичке расправе.  

О овим питањима у емисији говоре Ивана Кроња, филмска критичарка, Димтири Удовички, редитељ представе "Дали-Пикасо" у Битеф театру, Барбара Сукова, глумица у филму "Далиланд" и Федерика Винћенти, продуценткиња филма "Сенка Каравађа",  

Недавно је премијерно приказан нови филм "Троје" редитеља Петра Пашића који је гост Културног центра. 

У емисији ће бити речи и о књигама "Нестао" Егона  Хостовског и "Рок поета Милан Младеновић" Златомира Гајића, музици младог београдског поп бенда "Тихи талас", изложби "Слободан лет" о Маги Магазиновић, последњем филму Пурише Ђорђевића "Уста пуна земље", као и о представи "Што на поду спаваш" редитеља Кокана Младеновића. Рубрика Јубилеј је посвећена педесетом рођендану албума "Киселина" прогресивне рок групе Поп машина. 

 Уредник емисије Ана Тасић 

Аутори рубрика Марија Ненезић, Ана Тасић, Јована Јанковић, Зорица Којић, Николина Срећковић, Ана Марија Грбић, Јасмина Мијић, Мирољуб Стојановић 

Редитељ Рашко Милатовић 

Монтажер Никола Манић 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво