Читај ми!

Вештачка интелигенција - нова симулација

"Налазимо се у универзуму у коме има све више информација а све мање смисла".

Француски филозоф Жан Бодријар је своје чувено дело Симулакруми и симулација објавио 1981. године. Поништавање односа између, Платоновим језиком речено, предмета подражавања и процеса подражавања, успоставља један нови облик реалности када сам процес опонашања постаје истина а свет један велики симулакрум.

Данас, 40 година касније, симулакрум се усавршава а један од чинилаца тог усавршавања свакако је и успон вештачке интелигенције. Појам који је средином прошлог века сковао амерички научник Џон Макарти данас је у масовној употреби као и његови појавни облици.

Крајем прошле године презентован је нови софтвер Chat GPT, усавршенији од Гугл претраживача, један од најмоћнијих модела вештачке интелигенције за обраду језика. Ново издање Часа анатомије анализира реалност вештачке интелигенције, питање њеног утицаја на категорије истине, знања, реалности, мишљења, креације... свеукупне друштвености какву смо познавали до сада.

Да ли усавршавање вештачке интелигенције значи коначни улазак у поље утопије или је увод у дистопијски облик живота када ће се, трагајући за смислом и истином, смисао све више поништавати?

У студију ће о томе разговарати филозоф Јован Чекић и социолог Далибор Петровић а своје ставове о утицају вештачке интелигенције на свакодневицу коју живимо исказаће и новинари, писци и уметници.

Ауторка и уредница емисије: Марија Ненезић
Ауторка прилога: Јована Јанковић
Режија: Маја Мандић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво