Читај ми!

Опстанак идентитета

Идентитет је особина релативне целовитости и постојаности личности упркос променама у њој и око ње. Ово је најопштија дефиниција онога што подразумевамо под појмом Идентитет. Када је он у кризи, шта га може нарушити и колико тешко опстаје, било да говоримо о појединцу, читавом друштву, о култури, језику или народним обичајима, тема је Студија знања - Опстанак идентитета.

У првом делу емисије разговарамо са психолошкињом Станиславом Попов која ће нам објаснити како се развија идентет код сваког од нас и историчарем Срђаном Милошевићем са којим ће бити више речи о колективном идентитету. Они ће нам рећи и нешто више о узроцима И облицима кризе идентитета.

Језик је један од кључних елемената нашег идентитета. Без обзира у којој земљи да живимо, постоји стереотип који се може применити свуда -  дихотомија север југ. О томе има ли истине у познатој реченици: "Што јужније, то тужније", говоримо са хиспанистом и преводиоцем Тамаром Николић.

Колико мода, било народна ношња или светски трендови, сведоче о нашем идентитету - личном или колективном, говориће нам костимографкиња Марина Вукасовић Меденица, а о визуелном идентитету разговарамо са графичким дизајнером Борутом Вилдом.

Какве се све предности, али и опасности крију иза тога што нам телефон препознаје лице и отисак прста, као и на шта нам указује ако смо чак 40 пута били на разговору за посао, гледамо у прилозима наших новинара.

Народни обичаји, веровања, митови... Све то чини део идентитета једног народа. Како их приближити савременом човеку, разговарамо са менаджерком у култури и туристичким водичем Кристином Влаисављевић.

Ове недеље музички гости Студија знања су Duo speciale - Милена Радојковић и Никола Павић, и они ће нам извести нумере "People are strange" групе Тhe Doors, "Ена" групе Хаустор и "I want to break free" групе Queen.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић
Водитељка: Маја Бојић
Редитељ: Дарко Камарит

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво