Читај ми!

Право на сутра: Млади и настава

После протеривања Срба са Косова и Метохије многе школе, као и факултети Приштинског универзитета, наставили су са радом ван свог матичног седишта.

Тако је и некадашња Виша пословна школа из Косова Поља од 1999. године у Блацу. Сада ради у оквиру Топличке академије струковних студија. Има хиљаду студената из свих крајева земље захваљујући високом квалитету наставе.

Такође, атрактивни смерови и добар студентски смештај као и мирно место додатно привлаче студенте из Београда и других места, каже професор струковних студија у Блацу Марко Гашић. Није било лако да одрже наставу после догађања 1999. године, каже Јасминка Ђуровић, руководилац Одсека за пословне студије у Блацу.

У суседној двадесетак километара удаљеној Куршумлији живе расељене српске породице. У О.Ш. „Милоје Закић" ликовну културу предаје Душица Илић, која је историчар уметности и музеолог. Факултет је завршила у Косовској Митровици а знање које је стекла с великом љубављу преноси ученицима. Њена идеја да оживи костиме из средњовековне Србије је успела јер је код ученика доживела огромно интересовање. Костими Светог Саве, Свете Петке, цара Лазара, краља Стефана Дечанског, краља Милутина и други, појавили су се захваљујући спретним рукама Љиљане Шапић. Каже да је за костим довољна ноћ рада на шиваћој машини, а њој то полази за руком јер моделе кроји из љубави. Одговарајући материјали, металне нити и други детаљи важни су за сваки костим. Потребно је и знање, које размењују, да би дочарали некадашњу одећу владара и светитеља.

Инспирацију проналазе и у задужбинама српског жупана Стефана Немање, који је у некада Белим Црквама садашној Куршумлији саградио храм Светом Николи и Пресветој Богородици.

Аутор емисије: Светлана Вукмировић
Сниматељ: Горан Копривица
Тонски сниматељ: Мирослав Радишић
Расвета и возач: Далибор Милутиновић
Монтажа: Милан Крстески
Реализација: Зоран Добрић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво