Читај ми!

Вавилон

Овогодишња додела Нинове награде делу Данице Вукићевић, "Унутрашње море", је поново подстакла разговоре на тему све присутније жанровске флуидности.

О томе како и сами дефинишу роман као жанр и која решења су им блиска када пишу роман, питали смо писце Угљешу Шајтинца и Бојана Васића чији су романи "Кољка и Сашењка" и "Властелинства" били у најужој конкуренцији за овогодишње награде, као и Бојана Савића Остојића чија је књига путописне прозе, "Варварин у Европи", многима заличила на романeскно здање каква Савић Остојић већ има у свом опусу.

Последњих година сведочимо новом феномену у књижевности о коме за Вавилон говори др Дубравка Ђурић, професорка Факултета за медије и комуникацију. Од веома маргинализованог жанра, поезија доживљава неку врсту ренесансе и постаје све присутнија и у књижевности главног тока. Али посебну врсту популарности и прави бум поезија доживљава на Инстаграму. Рупи Кнаур спада међу звезде инста-поезије и њена популарност се може поредити са атрактивношћу неке глумачке или поп звезде.

Гошћа Вавилона је редовни професор Филолошког факлутета у Београду, англиста, Јелисавета Милојевић је започела превођење Шекспира објавивши његове Сонете у три књиге. У условим пандемије, Јелисавета Милојевић се одлучила да преведе три дела која је Шекспир писао повучено на свом имању док позоришта нису радила, за време карантина током велике епидемије куге. То су: поема "Венера и Адон", а потом "Ромео и Јулија". Недавно је изашао превод "Сна Ивањске ноћи".

У Вавилону представљамо и једну веома занимљиву и необичну књигу, "Смртоносне и опасне књиге". Писац, аутор и уредник, Миљан Ристић, дела већ скоро четврт века из свог родног града Неготина. Више књига прозе, поезије, афоризама и есеја, уредништво у часопису Буктиња паралелно се одвија са ауторским Микс-клауд каналом Експеримент. Претходна књига, "Експеримент у коме је све могуће" настала је као збирка текстова објављиваних на овом порталу, док је књига "Смртоносне и опасне књиге" тематски фокусиранија и бави се свим облицима вољне или случајне манипулације књигама.

У рубрици "Песници читају", песме из својих најновијих збирки читају песници најмлађе генерације Александра Батинић из збирке "Сваштојед" и Бојан Марковић из збирке "Тауматорп".

Емисију осмислила и уредила: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра.

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво