Васа Михић

Васа Михић, који у свом стваралаштву укршта скулптуру и сликарство, еспериментишући, пре свега, у акирилу и сродним материјалима, истакнута је фигура калифорнијске и америчке ликовне сцене, позициониран у склопу феномена "минимализам Западне обале".

Велизар Васа Михић рођен је 1933. у Оточцу у Хрватској. Његова породица се 1941. године сели у Београд, где је он 1954. дипломирао на Академији примењених уметности. Убрзо, постао је асистент на Архитектонском факултету. Први пут самостално излаже у Београду, у Галерији Графичког колектива 1956. године. Године 1960. одлази у САД, настањује се у Лос Анђелесу, где и данас живи.

 

Пресудни тренутак његове целокупне уметничке каријере свакако јесте учешће на изузетно значајној изложби "Америчка скулптура шездесетих", 1967. године у Музеју Каунти у Лос Анђелесу, где су у избору од 80 уметника, излагали, између осталих: Карл Андре, Александер Калдер, Ентони Каро, Џозеф Корнел, Доналд Џад, Сол ЛеВит, Брус Науман, Роберт Раушенберг, Роберт Смитсон, Клес Олденбург.

Васа Михић је одржао више од 50 самосталних изложби. Одређени излагачки континуитет, током свих деценија одсуства из Југославије и Србије, одржао је и у нашој средини. Његова дела налазе се у водећим музејима широм САД, у појединим музејима у Европи, у колекцији београдског Музеја савремене уметности, али и у власништву бројних угледних јавних и познатих личности, између осталих, то су: Кофи Анан, Лори Андерсон, Филип Глас, Кирк Даглас, Карл Малден, Мстислав Ростропович, Ирвинг Стоун, Дензел Вашингтон. Такође, Михић се од 1967. године континуирано бави и педагошким радом. На престижном Калифорнијском универзитету у Лос Анђелесу (UCLA) стекао је статус професора емеритуса.

Крајем минуле године, током његовог кратког боравка у Београду, са Васом Михићем разговарала је Данијела Пурешевић. О његовом стваралаштву и позицији на америчкој, светској, као и домаћој ликовној сцену, у емисији сведочи историчар уметности др Јеша Денегри, аутор монографске студије о Васи Михићу, која ће код нас ускоро бити објављена.

Уредник и аутор: Данијела Пурешевић
Монтажер: Душан Заложник
Режија: Марко Шотра, Рашко Милатовић

Арт зона Арт зона

Autor:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво