Читај ми!

Круг Лазара Возаревића

Током 55 година свог живота, слика "Круг" Лазара Возаревића, постала је носилац узбудљиве, готово филмске приче. "Круг" је затворен у лето 2022. године, када се ова слика, са свог необичног путовања, започетог 1967. године, вратила у Београд, где је и настала.

Реч је о монументалној слици, оствареној у комбинованој техници - уље и метал на платну, која датира из Возаревићеве последње - фазе пост-енформела. "Круг" је премијерно изложен на престижном 9. Бијеналу у Сао Паулу, 1967. године, у склопу југословенске селекције. Повратак ове слике у Београд изазвао је изузетно пажњу јавности, пре свега, зато што је ово дело тада на Бијеналу запазио и за своју којекцију откупио Дејвид Рокфелер.

Осим сведочења о узбудњивом животу ове слике и њеном повратку у Србију, емисија доноси и шири увид у стваралаштво овог сликара, о којем брине Галерија Лазар Возаревић у Сремској Митровици.

Један од најистакнутијих и најаутентичнијих српских сликара друге половине 20. века, Лазар Возаревић рођен је 1925. године у Сремској Митровици. Академију ликовних уметности у Београду, одсек сликарства, завршио је 1948. године у класи проф. Мила Миулуновића. На истој академији своју пегадошку каријеру започиње 1960. године. Био је члан групе Једанаесторица и Децембарске групе. Бавио се сликарством, илустрацијом, графиком, цртежом, сценографијом, мозаиком. Добитник је више угледних награда. Његова дела налазе се у колекцијама већине музеја у Србији и региону, и у бројним приватним колекцијама. Самостално је излагао у Њујорку, Венецији, Риму, Барију, Бриселу, а као члан селекције српске и југословенске уметности на бијеналима у Паризу, Токију, Алаксандрији, Сао Паолу. Умро је у Београду 1968. године.

О слици "Круг", као и о Возаревићевој личности у стваралаштву, у емисији говоре: историчар уметности, проф. др Јеша Денегри, затим, директор Модерне галерије Београд, Вијислав Новески, виши конзерватор-рестауратор мр Вања Јовановић, као и кустоскиња Галерије Лазар Возаревић у Сремској Митровици, историчарка уметности Марија Вуруна.

Уредник и сренариста: Данијела Пурешевић

Монтажер: Петар Шумоња

Режија: Марко Шотра

Арт зона Арт зона

Autor:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво