Читај ми!

Право на сутра: Студентске приче из Косовске Митровице

Универзитет у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици, наставио је после пресељења несметано да ради, створио је квалитетне услове за наставу, која се одвија и сада док трају барикаде.

Као некада у Приштини, сада у Косовској Митровици, студирају млади из свих крајева земље и региона. На Факултету техничких наука студенти имају све потребне услове, па чак и свој телевизијски студио. Студент тог факултета је и Бора Радовановић, који је уместо Београда и Берлина, одабрао Косовску Митровицу. Захваљујући другу Николи Дедићу из Крагујевца, Бора је први пут упознао Косово и Метохију, и одмах се заљубио. По мајци он је из Намибије, али су преци његовог оца са Косова и Метохије. И на то је посебно поносан.

Блискост међу људима и изражено гостопримство и заједништво које се осећа код српског становништва на Косову и Метохији чине да се млади осећају добро и прихваћено.

Међу студентима издваја се Дарија Машковић, која је успешан студент два факултета, у Косовској Митровици и Београду. Сара Јекић је из Приштине, осим што је професор српског језика и књижевности, пише.

Слободно време проводе у свом кутку за разоноду у оквиру Студентског цента. Ту је и теретана за релаксацију, играју билијар, шах.

Окупљају се у кафићу који су сами дизајнирали.

Млада и талентована Тарија Хоџа из Косовске Митровице воли глуму, писање, а сања да постане неурохирург. Труди се да се не обазире на околности које је окружују.

Професори и сарадници чине све да обезбеде потребне услове за рад, па тако сарађују са многим европским универзитетима. Иако раде у нестабилним околностима постижу изузетне резултате.

Услови у којима млади одрастају и уче на Косову и Метохији нису нимало лаки. Испуњавају своје обавезе и поред неизвесности и несигурности која је стално присутна.

Ауторка емисије: Светлана Вукмировић
Сниматељ: Горан Копривица
Тонски сниматељ Мирослав Радишић
Расвета и возач: Далибор Милутиновић
Монтажа: Весна Грба
Реализација: Зоран Добрић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво