Читај ми!

Вавилон

У октобру се навршило 100 година од рођења нашег познатог и награђиваног писца, Воје Чолановић. Ових дана је, објављена и друга књига његових дневника "О опстанку и бивству, дневнички записи 1941-1945". Књигу је за штампу приредила и поговор написала Јелена Журић која уз Васу Павковића за Вавилон говори о стваралаштву Чолановића.

Вавилон гледаоцима представља и "Јесен", британске списатељице, Али Смит. То је последњи роман који је у низу објавила Издавачка кућа Штрик, док је у Енглеској изашао као први од четворокњижја, односно "сезонског квартета" како је је овај низ назвала Али Смит.

Вавилон је у госте позвао песникињу Анy Маријy Грбић недавно објавила роман првенац "Мртви на додир". Песникиња, прозаисткиња, једна од оснивача фестивала поезије, АРГХ, Ана Марија Грбић је до сада објавила три збирке поезије, збирку прича "Срнећа леђа" за коју је добила награде Гроздана Олујић и Стеван Сремац.

У емисији ће своје песме читати песници, добитник Жичке хрисовуље, Раде Танасијевић, награђиван и превођен песник особеног песничког израза, као и песник најмлађе генерације, Огњен Аксентијевић.

Вавилон представља и две теоријске студије: студију Моње Јовић "Утопија и дистопија у српској прози друге половине двадесетог века" која доноси нека сасвим нова читања и углове проучавања српске књижевности на основу одабраних наслова Ђорђа Јовановића, Ериха Коша, Владана Деснице, Ивана Ивањија, Војислава Деспотова и Борислава Пекића.

Друга теоријска књига је такође настала из доктората одбрањеног на Филолошком факултету. Наш познати преводилац, Игор Цвијановић, објавио је књигу насталу на основу његове докторске тезе, "Ник Кејв и поетика преступа". У основи ове студије је поетика трансгресије, односно Фукоова мисао да одређена уметничка дела имају за тему прекорачење граница и спајање неспојивог. Ова провокација рационалних конвенција чини да се човек суочи са најдубљим слојевима сопствене природе.

Вавилон прати и нове трендове у представљању књижевности на интернету и друштвеним мрежама. Зорана Карапанџин се издвојила као букстаграмерка и јутјуберка која је у оквиру дистрибутерске куће Макарт, направила Јутјуб канал и под именом Žozefina_K, два пута месечно представља најзанимљивије наслове по свом избору.

Емисију осмислила и уредила: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра.

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво