59. Октобарски салон

За разлику од низа претходних, овогодишњи, "преступни", 59. Октобарски салон није имао тематски фокус. С обзиром на концепцијску кризу у коју је Салон запао, намера организатора билаје да се овогодишњим издањем редефинише наша најзначајнија смотра савремене уметности и да се поставе нове кординате.

59. Октобарски салон, који је трајао од 20. октобра до 4. децембра, памтиће се по томе што програмске целине нису представљене симултано, већ мало по мало, током месец и по дана трајања.

Остварења педесетак аутора, уметника и уметничких група, већином из Србије, уз неколицину из региона и из света, представљена су на чак 23 локације широм Београда, укључујући и село Брезовицу на Руднику. Реч је о јавним, алтернативним и официјелним просторима.

О концепцији Салона у емисији говори кустоскиња Зорана Ђаковић Минити, док бројни аутори тумаче изложене радове: Божидар Мандић, Милица Томић, Срђан Вељовић, Немања Цвијановић, Михаел Милуновић, Дријант Зенели, Марта Попивода, Клеман Кожитор, Милица Црнобрња Вукадиновић, Милица Ракић, Никола Радосављевић, Мила Панић, ДК, Лука Кнежевић Стрика, Саџија Седики, Даринка Поп Митић, као и музејска саветница и кустоскиња Народног музеја, Драгана Ковачић.

Уредник и сценариста: Данијела Пурешевић
Монтажер: Слободан Бајкић
Режија: Марко Шотра

 

Арт зона Арт зона

Autor:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво