Читај ми!

Форме

У овој епизоди говоре глумице Вања Ејдус и Ивана В. Јовановић.

Представа Успаванка за Алексију Рајчић младог редитеља Југа Ђорђевића који себи већ утире пут у позориштима диљем Србије, а по тексту још млађег писца Ђорђа Косића, скренула је извесну пажњу одмах после премијере у Народном позоришту у Београду. А онда је Вања Ејдус, за насловну улогу, јесенас добила две значајне награде: "Зоран Радмиловић" и "Раша Плаовић". У овој епизоди позната глумица говори о специфичностима ове представе и улоге коју пореди са улогом Хасанагинице за коју је још као млада глумица добила Стеријину награду, али и указује на угроженост савремене уметности, позоришта такође, у времену ријалитија и изврнутих система вредности, указујући на погубљеност данашњег гледаоца у времену тривија и простаклука.

У Галебу, кроз речи младог Трепљева, будућег писца, Чехов говори о савременом позоришту свога доба као о шаблону и предрасуди, поредећи га са тривијалношћу Ајфелове куле. А онда вапи за новим формама. Или то или ништа! Али, шта у данашњем, савременом позоришту може бити истински ново, и по форми и по садржају, након што је стара теоријска расправа и дилема, форма или садржај, одавно исцрпљена? О томе говори Ивана В. Јовановић која у истоименој представи Народног позоришта Сомбор тумачи улогу чувене глумице Аркадине.

На крају следи осврт на позоришни Фестивал Дезире који већ четрнаест година настоји да афирмише друкчији позоришни израз у односу на такозвано грађанско позориште главног тока.

Аутор и уредник серијала је Слободан Савић

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво