Читај ми!

Мит о језику и правилу

"Већину заблуда и језичких митова чули смо од својих учитеља. Чули смо и у медијима и од родитеља. Сви су они жртве језичке митологије..."

Ово је цитат из предговора књиге Језичке недоумице - заблуде и митови лингвисте Павла Ћосића. Не постоји особа која понекад није била у недоумици како правилно написати или изговорити неку реч или скуп реченица. Такође, језик не постоји без норме и стандарда али опстаје због људи и они му дају смисао. Развој српског језика имао је више фаза, процес стандардизације текао је дуго и није завршен. Два концепта, Доситејев, на темељима грађанске културе и Вуков, на темељима народне културе две су важне равне када се говори о историјском развоју српског језика.

Контекст у којем језик настаје и у којем се мења условљава његов облик и када говоримо о језику нужно говоримо и о том контексту, Савремени контекст развоја српског језика поље је укрштања многобројних културолошких и друштвених утицаја и ново издање Часа анатомије анализира управо савремени тренутак. Како данас разумемо синтагму "култура говора", шта утиче на процес стандардизације, да ли тај процес икада може бити заокружен и шта је језичка митологија.

Гости емисије су професорка српског језика Слађана Лукић Бубало и лингвиста Павле Ћосић

Ауторка прилога: Јована Јанковић
Ауторка и уредница емисије: Марија Ненезић
Режија: Маја Мандић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара