Читај ми!

Конзумеризам

Поводом Црног петка који нам куца на врата, екипа Студија знања одлучила је да тема овонедељне емисије буде Конзумеризам. Колико нас потрошачко друштво у ком живимо обликује, можемо ли се одупрети трендовима и колико они одређују наше културне навике, сазнајемо уз помоћ наших гостију.

Причу започињемо са појмом конзумеризма у економији. У каквој су вези потрошња, такозвани слободни избор потрошача и мултинационалне компаније, објасниће нам Вељко М. Мијушковић са Економског факултета у Београду. Он ће нам открити и колико су потрошачи свесни замки попуста када је у питању Црни петак. О томе колико су закони потрошачког друштва - купити ново, старо бацити - утицали на наше односе са другим људима, разговарамо са психотерапеуткињом Иваном Вукмирицом Баћановић.

Ципелице, блузице, помадице, шешири, увек су били мамац за жене. Међутим, пре 40 година није постојало нешто што се зове одржива мода. О томе говоримо са првом блогерком одрживе моде, Кристином Стојаковић. Пусти, пусти моду је уједно и нумера коју ћемо чути у интерпретацији Тамаре и Андре Жежељ. Заиграћемо и уз Мадонину "Material girl", а на самом крају, ту је и Abba и њихова чувена песма "Money, money"...

Истражујући ову тему, наша колегиница Маја Радивојевић је била у Барселони и донела једну аутентичну причу о еспадрилама. У прилозима наших новинара видећемо и колико некад, услед конзумеристичке филозофије са инстаграма, на погрешне начине желимо да будемо прихваћени у друштву, као и како изгледа једна потрошачка корпа у радњама за козметику, када на уму немамо своту новца коју имамо у новчанику.

Прича о конзумеризму датира још из 20. века - почела је са прогнозом Енрија Ворхола о чувених 15 минута славе и о друштву опседнутим новцем. Радови овог афирматора и критичара конузимеризма пробијају све рекорде на аукцијама. Примера ради, једна слика је продата за 105 милиона долара 2013. године. Да ли је данас на глобалном плану, роба та која људима обезбеђује значај и место у друштву и дефинише њихов друштвени статус, открива нам социолошкиња Милица Ресановић, док ће нас у свет маркетиншких кампања увести креативна директорка Светлана Ћопић.

У свету у ком је капитал главна амбиција, лепо је знати да постоји нешто племенито и непрофитно, као што је часопис Лице улице. Са нама је уредник овог часописа Бојан Марјановић, који ће нам рећи нешто више о идеји са којом је овај часопис покренут.

Видимо се у петак око 22 и 35ч, као и у суботу од 13ч. До тад, не заборавите - не памте нас по оделу.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић
Водитељ: Маја Бојић
Редитељ: Дарко Камарит

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару