Читај ми!

Право на сутра: Спорт на Косову и Метохији

У последњих неколико година српско становништво на Косову и Метохији, које живи у небезбедним условима, све више се суочава са проблемима и у области спорта.

Тренинзи и такмичења у свим спортским дисциплинама одвијају се у отежаним околностима. На административним прелазима, српским клубовима се забрањује да дођу на заказане спортске сусрете. Све то негативно утиче на младе који морају да улажу додатне напоре да би остали у спорту. И поред тога, млади спортисти не одустају, већ уз огроман труд освајају домаћа али и светска одличја. У таквим околностима у сепембру је стигла златна медаља.

Нада Петронић из Косовске Митровице светски је првак у кик боксу, на освојеном јуниорском светском првенству у Италији. Чланица истог клуба Магдалена Луковић је европски првак у кик-боксу.

Интересовање за Кик-бокс клуб у Косовској Митровици  је велико, а то потврђује и преко 100 активних чланова. Иако немају најбоље услове, ниједан тренинг не желе да пропусте, каже тренер клуба Милун Миленковић.

Данијел Милосављевић из Сочанице код Лепосавића због тренинга већ четири године свакодневно путује до Косовске Митровице. И то му каже није тешко јер спорт га испуњава. 

Неизвесни и отежани услови живота ове младе људе прате од детињства. Спорт им је излаз из свега што их ограничава и стеже. У последње време ни утакмице петлића не могу да прођу без тешкоћа, каже Дарко Компировић, председник ФК "Рудар" из Косовске Митровице.

Велика спортска сала остала је у јужном делу града, где Срби немају приступ. Нову спортску дворану Срби су изградили 2019. године у северном делу града, после двадесет година чекања. Али су уследили нови проблеми. У последње три године српски клубови не могу да дочекају гостујуће клубове у свом граду, јер косовска власт на административним прелазима не дозвољава да спортисти из централне Србије стигну до Косовске Митровице.

Како се одржавају тренинзи, где се одржавају утакмице и како се спортисти боре да остану у спорту објашњавају Горан Ковач, председник Спортског савеза Косова и Метохије и спортски новинар Синиша Стојановић. Захваљујући великом личном ентузијазму тренера и спортиста превазилазе се проблеми који не би смели да постоје.

Колико дуго  ће српски спортисти бити под притиском приштинских институција, и докле ће спорт бити жртва политике, остаје отворено питање. 

Аутор емисије Светлана Вукмировић
Сниматељ Горан Копривица
Тонски сниматељ Мирослав Радишић
Расвета и возач Далибор Милутиновић
Монтажа Милан Крстески 
Реализација Зорица Мијаиловић
 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво