Читај ми!

Депресија

У следећој емисији Студио знања се бави депресијом.

Према подацима Светске здравствене организације, више од 300 милиона људи пати од депресије. Прогнозе говоре да ће до 2030. године депресија бити најчешћи узрок морбидитета у свету, што указује на све већу потребу за унапређењем и очувањем менталног здравља. Како да препознамо депресију и шта су најчешћи симптоми и узроци, говори нам психолошкиња Милица Анђелковић, док о томе како се стрес биолошки манифестује у нашем организму, сазнајемо из разговора са биологом Синишом Ђурашевићем.

Уметност нам улепшава и обогаћује свакодневицу. Чак иако немамо дара, то не значи да не можемо сви да се уметнички изразимо. Управо тај креативни израз делује благотворно на нашу психу. Тиме се бави експресивна арт терапија, о којој ће нам нешто више рећи Мина Миљковић.

У прилозима наших новинара, подсетићемо се Виктора Франкла и његове чувене књиге Зашто се нисте убили, сазнаћемо како да избегнемо замке на друштвеним мрежама, а погледаћемо и уметнички приказ депресије - чувена песма "Гавран", америчког аутора Едгара Алана Поа, коју је написао после смрти своје жене, послужила је као идеја за сценарио за кратки филм.

Какве нам одговоре о нашем менталном здрављу даје филозофија, а какве социологија, разговарамо са филозофом Владимиром Гвозденом и социологом Далибором Петровићем. Биће више речи о друштвеним променама које је донео 21. век, а које се могу посматрати као директни узроци депресивног стања, а сазнаћемо и шта је из филозофског угла потенцијално највећи проблем 21. века.

Не каже се џабе у здравом телу, здрав дух. Зашто су нам физичка активност и вежбање важни за ментално здравље, разговарамо са тренером каратеа Драгутином Симовићем.

Нада Јовановић и Драгослава Пантић су музички дуо у овој емисији, и одабиром песама учинили су да са причом о депресији, не потонемо сви у лоше расположење. О којим песмама се ради, сазнајте у петак око 22 и 30х, и у суботу у 13х.

Будимо ту једни за друге, причајмо, не затварајмо се у себе!

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић
Водитељ емисије: Маја Бојић
Редитељ емисије: Дарко Камарит

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару