Читај ми!

Виногради под аутохтоним сортама

Емисија „Грозд" у вас у овом 139 издању води у винограде Жупе, Баната и Херцеговине. По оценама винара и виноградара година је била специфична и изазовна. Искуство је помогло али је време одмагало, тако да је род смањен за 30 посто.

Србија годишње увезе око 30 милиона литара вина, док ка светским купцима пласирамо три пута мање. Стратегија надлежних и многих виноградара је повећање површина нарочито под домаћим сортама. Србија има 17 винских путева, док је у последњих пет година број винарија дуплиран. Стране туристе, којих је све више, посебно привлаче наша историја, традиција и гостољубивост.

Из године у годину све је више винских хедониста који походе Рајачке пимнице. Многи локални винари оживели су стара здања у којима доминира наша стара аутохтона сорта црна тамјаника.

У потрази за новим мирисима и укусима посетили смо Херцеговину. У Требињу се посебно поносе својим салоном жилавке, али и сиром, пршутом и медом од кадуље и вријеска.

Уредник: Душан Величковић

Грозд Грозд

Autor:
РТС

Серијал „Грозд" представља својеврсну разгледницу наших винограда и подрума, породичне традиције, туристичких и културних потенцијала. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво