Читај ми!

Култура сећања

Зашто су нам сећања важна, има ли идентитета без њих, ко их контролише, а како их и ми сами несвесно прекрајамо у оквиру теме "Култура сећања".

Психолошкиња Ирис Жежељ ће нам објаснити како функционишу механизми памћења и заборављања, а историчарка Олга Манојловић Пинтар ће нам расветлити неке тачке историје културе сећања, и открити који су то најзначајнији актери који утичу на начин формирања нашег сећања. Са нама је и Звездан Манчић, уметник који активно ради на образовању и фотографа и публике, који ће нам дати одговор зашто је фотографија важна за наше индивидуално, али и колективно сећање. А о томе како само фотографисање утиче на наше сећање, видећемо у прилогу наше новинарке.

У септембарски врео дан, као и у октобар 1864, враћају нас Ана Машуловић и Даниел Богдановић. У студију ћемо заиграти и уз један велики хит из 1982. године.

Николе Тесле бисмо могли да се сетимо сваки дан када укључујемо струју. Пуно пута сте вероватно прошли поред споменика нашег великог научника. У прилогу наше новинарке, видећемо шта јој је Никола Тесла поверио, док ћемо у једном од прилога видети и каква је веза између династије Обреновић, ципела Ван Гога и аутора слике "Луталица изнад мора магле".

У другом делу емисије, сагледаћемо на који начин се прожимају култура сећања, уметност и медији са филмским критичарем Ђорђем Бајићем и теоретичарком културе и медија Вером Меворах. Биће сјајних филмских препорука, као и савета како "не насести" на медијске хиперболе. У студио нам долази и Ива Павловић Пушица, НЛП тренер и разговораће са ководитељком Јелисаветом Босанац. Ива ће нам говорити о томе како се веза између доброг памћења и професионалног успеха објашњава кроз НЛП.

Резултате гласања из претходне емисије о разводу, можете видети на крају емисије о Култури сећања (водитељка умало да их заборави). У петак око 22.25, или у суботу у 13h, сазнајте да ли је више људи гласало за "Док нас смрт не растави", или "Флексибилнији приступ", када размишљају у браку.

Не заборавите да нас гледате!

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић
Водитељ: Маја Бојић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару