Читај ми!

Вавилон

Октобарско издање "Вавилона" у недељи Сајма књига гледаоцима представља нову издавачку кућу, Раштан издаваштво. Млади уреднички тим састављен од већ запажених песника најмлађе генерације (Срђан Гагић, Марија Драгнић и Огњен Аксентијевић) још увек није спреман за учешће на сајму, али су њихове књиге оно што се већ чита и тражи на књижевном тржишту. О једној од најзапаженијих њихових издања, роману "Татин син" Дина Пешута, говори књижевни критичар Урош Ђурковић.

Осим песника уредника, Вавилон представља и двоје песника, Бојану Стојановић Пантовић, доајена песничке уметности и Алексу Крстића, најмлађу песничку наду, добитника награде Млади Дис.

Као емисија позната по томе што инсистира на представљању најмлађе генерације писаца, Вавилон овога месеца представља још један роман првенац, Кошмарник Милоша Живковића, писца и научног сарадника у Инстиутут за књижевност. О роману говори Маша Томановић.

Вавилон ексклузивно представља и нову књигу сараднице на Институту за књижевност и уметност, Недељке Бјелановић, студију Наративни сентименти која би могла представљати прекретницу у српској наратологији уводећи на велика врата афективну наратологију, односно до сада табуизирано питање емоција у оквирима књижевног наратива.

У Вавилону ће бити речи још и о роману Цркни, љубави, Аријане Харвикс, аргентинске ауторке која је била овогодишња гошћа фестивала Крокодил, као и о једном од највећих норвешких писаца, Јуну Фосеу о чијем делу говори преводилац и врсни познавалац његовог дела, Радош Косовић.

Поводом недавно одржаног концерта Ману Чао у Београду, скрећемо пажњу гледаоцима и на не тако давно објављену биографију Ману Чаоа, музичара кога су инспирисали породични пријатељи његовог оца, Габријел Гарсија Маркес и Ролан Барт. Књигу У потрази за Ману Чаом је написао Питер Кулшоу, а објавила ИК Дерета.

Емисију осмислила и водила: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра.

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво