Читај ми!

Прогнани појмови

Остати "без текста" и препустити догађајима да "стварају историју" или, бити неми посматрач тих без речи створених историјских токова.

Ново издање Часа анатомије бави се једном апоријом наизглед. Шта је старије, реч или дело? Најпознатији књига на свету предност даје речима али да ли реч претходи чину или тек чин даје повода да се огласи реч.

Пад Берлинског зида означио је почетак новог светског поретка. Реченица Маргарет Тачер да капитализам нема алтернативу добила је свој практични, делотворни ефекат. Из јавног говора нестали су појмови попут "социјална револуција", "револуција", "удружени рад", "самоуправљање"... а на њихово место дошла је "транзиција","демократија", "мултикултуралност", "предузетник", "прекарни рад" итд...

Може ли појмовна историја помоћи реконструкцији прошлости више него догађаји који су је испунили. Социолог Тодор Куљић у књизи Прогнани појмови анализира управо значај појмовне историје, дискурсе који обликују свест, садашњост али и знање о прошлом. Час анатомије анализира савремени друштвени и културни тренутак из перспективе појмовне свакодневице.

Гости у студију су социолог Тодор Куљић и директор Института друштвених наука Горан Башић. Своју анализу "прогнаних појмова" изван студија има професорка Филолошког факултета Универзитета у Београду Рајна Дргићевић

Ауторка и уредница: Марија Ненезић
Ауторка прилога: Јована Јанковић
Режија: Маја Мандић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара