Читај ми!

Државни систем и друштвени контекст

Позоришна тематизација одлива лекара и медицинских радника из Србије у Немачку. Геополитички контекст савременог читања Софокловог Едипа. Критички осврт на Битеф.

У средишту ове епизоде, под насловом Државни систем и друштвени контекст, су две представе, односно тематско-проблемски контексти које фокусирају. Кроз разговоре са саговорницима аутор преиспитује политичност њихових значења у одређеном друштвеном, социјалном, економском и политичком контексту.

Представа Др Ауслендер (ЈДП и Битеф) тематизује мотиве одласка наших лекара и медицинских радника на привремени или трајни рад у Немачку. О тим мотивима, о такозваној индустрији одлазака и својеврсном извозу незапослености говоре редитељ Бојан Ђорђев и драматуршкиња Мина Милошевић.

Едип је једна од најпознатијих, најкомплекснијих и најигранијих Софоклових трагедија. Иако је овај текст настао у античкој Грчкој пре више од две ипо хиљаде година његова значења су, у контексту актуелних геополитичких и геостратешких превирања у Европи и свету, и данас више него актуелна. О томе говори словеначки редитељ Вито Тауфер, који је ову представу режирао у Југословенском драмском позоришту.

На крају следи критички осврт на 56. Битеф који је већ неколико година, ако говоримо о квалитету представа које приказује, у озбиљној кризи. Да ли је Битеф, и на који начин, нека врста жртве концепта свог селектора и уметничког директора?

Аутор и уредник серијала је Слободан Савић

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво