Читај ми!

Право на сутра: Мали, а велики људи

У скромним и небезбедним условима се рађају, одрастају, уче и живе. Српска деца на Косову и Метохији су мали, али велики људи. Малишани су научили да увек морају да буду опрезни а да нека места увек избегавају. Знају да су у свом дому, на оку родитеља, најбезбеднији.

Многа деца која одрастају у изолованим српским срединама на Косову и Метохији нису никада видела градове поред којих живе. Њихов живот се одвија у раздаљини од неколико километара. Древни српски манастири су оазе где се породице са децом окупљају у слободним тренуцима. 

Обишли смо малишане и покушали да уђемо у њихов свет. Зрелост коју показују тринаестигодишња Хелена и њен десетогодишњи брат Данијел Рајковић је огромна. Обожавају да читају. Чак и слободно време, уз игру, проводе учећи једно од другог. Хелена обожава математику и сања да упише Војну гимназију, потом и Војну академију, у Београду у граду који није имала прилику да види. Данијел воли географију и историју, па планира да буде професор историје. Живе у Горњој Гуштерици и поносни су што су рођени и што живе баш на Косову и Метохији.  Њихови родитељи брину како да им приуште најосновније потребе за живот. Немају посао, па се сналазе како знају и умеју.

Музичка школа "Стеван Мокрањац", у Лапљем Селу са истуреним одељењима у Грачаници и Гуштерици за децу је место среће и разоноде.

Многу децу из околних села, попут Магдалене Савић из Батуса, код Косова Поља, родитељи морају да довозе и враћају, јер не постоји јавни превоз у српским срединама. То су додатни трошкови које не могу да приуште сви родитељи.

Из Липљана у Лапље Село због клавира долази Дина Шкријељ. И Данијел Еминовић без клавира не може. Иду на такмичења и освајају награде.

Малишани са Косова и Метохије могу да буду узор деци али и одраслима, широм земље. Њихова воља је велика а напори да остваре циљ дупло већи. Одликује их храброст и упорност а баш  то је потребно њиховим родитељима да издрже и највећа искушења док се боре да своју децу изведу на прави пут.

Аутор емисије Светлана Вукмировић

Сниматељ Горан Копривица
Тонски сниматељ Мирослав Радишић
Расвета и возач Далибор Милутиновић
Монтажа Милан Крстевски
Реализација Весна Тадић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара