Читај ми!

Специјална емисија – Радослав Петковић

Специјално издање емисије Вавилон посвећена је једном од наших најзначајнијих писаца, Радославу Петковићу.

Радослав Петковић, рођен 1953. године у Београду, још је 1979. године био запажен са својим првим романом, Пут у Двиград, када добија награду Милош Црњански. Следе романи Записи из године јагода, Сенке на зиду, Судбина и коментари (за који 1993. добија Нинову награду, као и награду Меша Селимовић).

2008. за роман Савршено сећање на смрт, добија награду Бора Станковић, док му друга Нинова награда измиче за један глас. Објављује и три збирке прича: Оглед о мачки, Извештај о куги за коју добија Андрићеву награду и Виталову за књигу Човек који је живео у сновима. Као великог ерудиту прославиле су га и књиге есеја О Микеланђелу говорећи, Византијски интернет, Колумбово јаје, Употреба вилењака и Догађај године. До сада је превео Честертона, Дефоа, Стивенсона и Толкина, а његове књиге су превођене на бројне европске језике. Добитник је и награде Стефан Митров Љубиша за целокупно дело.

Разговор започињемо о поводу изласка новог, допуњеног издања романа Судбина и коментари, паралелне приче из времена Бонапарте, о Павелу Волкову потомку руских Срба познатих из Црњанскових Сеоба и о Павлу Вуковићу, историчару из времена уласка Совјетског савеза у Мађарску. Романом проходе и јунаци попут Доситеја Обрадовића, лажног грофа Ђорђа Бранковића, стрип јунака Корта Малтезеа.

Осмишљава и уређује: Јасмина Врбавац

Режија: Марко Шотра

 

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво