Читај ми!

Национално здравље

Да ли знате да јабуке пливају у води јер 25 процената њихове запремине чини ваздух? А оно што је битније - да ли знате да много више шећера има сок од јабуке, него јабука у сировом облику, као и да ћете дуже остати сити ако поједете јабуку, него ако је унесете у течном стању?

У наредној емисији Студија знања, ставили смо пред нас тежак задатак - да разбијемо неке заблуде везане за исхрану и здравље, и сагледамо колико смо као нација окренути очувању свог физичког, психичког и менталног благостања.

Причу започињемо са др Иваном Шарац и др Светланом Станишић, које ће нам објаснити зашто наша традиоционална исхрана ипак није здрава како се мисли, и каква је веза исхране и имунитета. Откриће нам и која популација у Србији се најздравије, а која најнездравије храни, а даће нам и "рецепте" како да побољшамо имунске одговоре свог организма.

"Mens sana in corpore sano", како то каже данас нарочито популарна изрека, прича о здрављу не би била потпуна без приче о физичкој активности, те смо угостили Оливеру Кнежевић са Факултета спорта и физичког васпитања, која ће нам открити какву физичку дневну рутину треба да уведемо у живот, како бисмо одржавали и поспешили здравље.

Кроз прилоге наших новинара, сазнаћемо ко побеђује у трци - масти или шећери, и да ли се људи против њиховог вишка у телу боре уз помоћ интернет дијета, или ипак траже стручну помоћ. Ако вам кажемо да заборављање новчаника може бити уско повезано са аутофагијом, да ли ћете нам поверовати? У играној изведби нашег драматурга, сазнаћете и како.

О менталним и социјалним аспектима здравља разговарамо са етнологом Марком Стојановићем и психијатром Невеном Чаловском Херцог, који ће нам открити које то циљеве и приоритете човек треба да има, да не би нарушио своје здравље. Колегиница Јована Арсеновић нам долази са Петром Рисивојевићем са Хемијског факултета, који ће нам студио на кратко претворити у хемијску лабораторију.

Својим изведбама музичарка Ива Пажин нам је донела пилулу за добро расположење, а и подсетила нас је да је љубав према себи важан аспект здравља.

Одолети слаткишима није лако, а да ли је наша водитељка успела у томе, сазнајте у петак око 22 и 30ч и суботу у 13.00ч!

Главни и одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић
Водитељ: Маја Бојић
Редитељ: Дарко Камарит

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару