Читај ми!

Животиње

У наредној емисији Студија знања откривамо на које су све начине животиње инспиративне људима.

Како је паукова мрежа нашла свој пут до архитектуре открива нам архитекта Јелена Милошевић, која ће нам открити и шта је то биоинспирисани дизајн и које животиње за њега везујемо. Са етнологом Младеном Милосављевићем вратићемо се на саме почетке - у народна веровања која се везују за животиње. Он ће нам открити и зашто човек има потребу да им придаје епитет светог.

Међутим, не имитирамо само ми животиње већ и оне имитирају своја станишта. О томе који се биолошки процеси крију иза појаве мимикрије, и зашто неке животиње прибегавају овој тактици, сазнаћемо уз помоћ биолога Рајка Димитријевића.

За пријатну атмосферу у студију захваљујемо и музици. Овога пута са нама су виолинисти Владимир Уратаревић и Иван Симеуновић, који ће нам извести музику Јохана Себастијана Баха, а и чувеног Лабуда Камија Сен Сена.

За све оне који размишљају о путу у Египат, кроз новинарски прилог дали смо мали подсетник колико су мачке важне за ову културу. Наравно, прича о животињама не би била потпуна без кућних љубимаца, те смо сагледали које су то предности живота са њима.

Биолог Кристијан Овари, поред тога што је са нама у студију, учествовао је и у изради новинарског прилога. Како то каже наш народ: "Све се може, кад се хоће!" Са Кристијаном разговарамо о геконима, лептировим крилима и делфинима. Открили смо неочекиване информације о њиховом значају. Машински инжењер Ивана Атанасовска, објасниће нам у каквој су вези зупчаник и скакавци, и на који начин је, помоћу социјалних инсеката, могуће регулисати температуру у просторијама. Ководитељка Јована Арсеновић са херпетологом Растком Ајтићем нам открива како отровнице, попут змија, могу да послуже фармацији и медицини, у лековите сврхе.

Има ли краја људској машти када је у питању имитирање животиња и зашто је сада тренутак да се окренемо природи, сазнајте у петак око 22.40, и у суботу у 13 часова. Такође, од поноћи 10.06, емисија ће бити доступна и на јутјуб каналу Општеобразовног програма. Гледамо се!

Главни и одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић
Водитељ: Маја Бојић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару