Читај ми!

Право на сутра: Деца и имање

Људи који живе у селима на КиМ углавном се баве домаћинством, обрађују своју земљу, производе здраву храну и чувају стоку. Када би имали боље путеве ка планинским селима и када би имали земљорадничке задруге које би откупљивале њихове производе, резултати би, кажу, били много бољи.

У лепим и сређеним сеоским имањима у Међеђем Потоку у општини Зубин Поток, сви се баве земљорадњом. Предео је идеалан за воћарство и сточарство.

Породица Ћивотијевић поседује 46 хектара земље. Са четворо деце, на свом поседу су, кажу, своји на своме.

У свом атару од 46 хектара створили су све што је потребно једном сеоском домаћинству. Имају своју шуму, па за огрев не брину. Ту су ливаде, издвојени пашњаци за стоку и домаће сорте воћа. Пропланци и ливаде су место где се деца играју и уживају у природи. На имању Ћивотијевића се увек пева. Малишани уз мајку певају док су у пољу. Воле такав начин живота јер слобода коју имају нема цену. Верују да ће ситуација на Косову и Метохији бити мирна и стабилна. Спокојан живот потребан је свима.

Недалеко од Ћивотијевића живе Чукићи. Поред старе куће, успели су да, уз помоћ Општине, заврше нову - започету кућу. У оквиру имања поседују 14 хектара земље. Сеју пшеницу, кукуруз, пасуљ и кромпир. Пре седам година у породици Милована Чукића родио се први од тројице синова, које је добио у браку са Албанком из Тиране. Она је, каже, задовољна животом у том месту, али јој је највећи проблем у почетку била језичка баријера. 

Ка њиховој кући води неасфалтиран пут, па због тога имају потешкоћа, посебно зими. Лоши путеви велики су проблем за становнике удаљених села на Рогозни. Због тога све послове раде отежано.

На истој страни Рогозне, ниже ка Звечану, у селу Кориљу, млади брачни пар Радовић узгаја свиње. Поред фарме обрађују и два хектара своје земље, и додатно узимају хектар под закуп. Супруга Рузмарина, уз троје деце, помаже супругу у свим пословима. Живе у заједници, зато нестрпљиво чекају завршетак нове куће у којој ће малишани добити простор за себе.

Здрава храна и мир у природи мотивишу младе људе да се окрену животу и раду на селу. На Косову и Метохији многи немају другог избора, па је земљорадња једини начин да преживе.

Аутор Светлана Вукмировић

Сниматељ: Горан Копривица

Тонски сниматељ: Мирослав Радишић

Расвета и возач: Далибор Милутиновић

Монтажа: Милан Крстевски

Реализација: Зоран Добрић

 

 

 

 

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара