Читај ми!

Миодраг Б. Протић - Век од рођења

Током 2022. године, низом изложби и програма обележава се стогодишњица од рођења једне од најистакнутијих фигура српске културе друге половине 20. века, Миодрага Б. Протића - сликара, ликовног критичара и теоретичара, оснивачa, првог и дугогодишњег управника београдског Музеја савремене уметности.

 

 

Програм обележавања овог јубилеја, под покровитељством београдског Музеја савремене уметности, отпочео је у мају, изложбом слика у Галерији Рима.

Поводом стогодишњице од рођења у Протићевом родном граду, Врњачкој Бањи, током маја су у библиотеци "Др Душан Радић" приређене две истовремене изложбе - једна је обухватала аквареле које је он у младалачком периоду насликао у Врњачкој Бањи, а друга је била посвећена његовом тротомном биографском издању "Нојева барка".

Једна од најстаријих грађевина у Врњачкој Бањи, Замак Белимарковић, на иницијативу Миодрага Б. Протића, 1968. године преиначен је у Замак културе. Управо у овом здању, средином јула, приређена је изложба Протићевих слика насловљена "У знаку семантичког кључа". На јесен, у сарадњи са породицом, овде би требало да буде уприличена спомен соба Миодрага Б. Протића.

У склопу обележавања стогодишњице од рођења Миодрага Б. Протића, планирана је и изложба документације и акварела у Галерији-легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковић на Дедињу, затим, симпозијум о његовом стваралаштву, као и пратећи зборника текстова. Својим вечерашњим издањем емисија Арт зона придружује се обележавању овог јубилеја.

Уз инсерте из емисије Арт зона из 2006. године, где М.Б. Протић непосредно сведочи о свом раду, у емисији говоре историчари уметности: др Јеша Денегри, затим, Светлана Митић, музејска саветница у београдском Музеју савремене уметности, Катарина Крстић, библиотекарка и виша кустоскиња МСУБ, Невена Мартиновић, кустоскиња Галерије Рима, Јелена Боровић Димић, музејска саветница, управница Замка културе у Врњачкој Бањи, затим, вајар Драгиша Обрадовић, и син М.Б.Протића, Предраг Протић.

Уредник и сренариста: Данијела Пурешевић

Монтажер: Ненад Џодић

Режија: Марко Шотра

 

Арт зона Арт зона

Autor:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара