Читај ми!

Право на сутра: Под Шар-планином

На падинама Шар-планине, са 16 села у сливу реке Лепенац, сместило се Штрпце, српска енклава на крајњем југу Косова и Метохије. Шара чува и огромно културно-историјско наслеђе српског народа о чему сведоче средњовековна утврђења, насеља, цркве и манастири.

На северозападној страни Шаре, на надморској висини од 900 до 2500 метара, налази се ски-центар Брезовица. На брезовачким стазама за спуст, слалом и велеслалом некада је у једном дану било и 50 хиљада скијаша.

Нажалост, то су подаци с краја прошлог века када је Брезовица била омиљени туристички центар заљубљеника у скијање.

Запослени у ски-центру Брезовица много очекују од наредне сезоне, за коју припреме почињу већ за који дан.

Покренута је иницијатива да Брезовица пређе под управу Општине Штрпце, што би омогућило отварање нових радних места, не само у ски-центру већ и развој пратећих делатности - производња хране угоститељство, трговина...

Некада туристичко место, данас је малинарски крај.

На територији Штрпца и у околним селима на више од 100 хектара налазе се засади малине и боровнице. За 800 породица то је главни извор прихода.

Продор медитеранске климе, која долази долином Дрима, Вардара и Лепенца, добар састав земљишта и велики броја сунчаних дана, идеални су услови за узгој малине. У овом крају род је богат, може да се убере и до 200 kg малина по ару.

Природа је била дарежљива према Сиринићкој жупи. Столетне шуме, раскошне ливаде, пашњаци препуни планинског цвећа и лековитог биља погодни су за сточарство, а плодна земља у сливу реке Лепенац за пољопривреду, повртарство, воћарство.

Аутор: Југослава Ђурица
Сниматељ: Хаџи Владан Јовановић
Монтажа: Весна Грба

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара