Читај ми!

Право на сутра: Деца Косова и Метохије

Косово и Метохија је место где се рађају деца упркос чињеници да српско становништво живи у нестабилним условима. Тамо се не чекају боља времена, нити се траже идеални услови.

 Јер када би на све што трпе гледали, кажу, децу не би имали. Овде су управо деца најјачи мотив и са њима борба за опстанак добија пуни смисао. Посебно се издваја породица Вуковић која има једанаесторо деце. На сеоском имању у Житковцу код Звечана у кући породице Вуковић уз много љубави једанаесторо деце уз игру и пажњу одраста у хармонији. За њих ништа необично. Љубави кажу има за све довољно.

Љубав Ане и Далибора Вуковића се уможава, и за њих су деца дар од Бога и њихов центар света. За све имају стрпљење и ништа им није тешко. Напротив, с пуно љубави говоре о животу.

Ана је родом из јужног дела Косовске Митровице, а Далибор је из Дренице. Били су подстанари у северном делу Косовске Митровице. Канцеларија за Косово и Метохију им је саградила кућу у Житковцу код Звечана. То је за њихову децу кажу најбоље решење. На чистом су ваздуху, стално у башти и са животињама. Ту су пилићи, ћурке, козе, и друге животиње о којима заједно воде бригу.

Ана Вуковић - мајка осам кћери и тројице синова добитница је више признања и захвалница. Каже да су за њу та признања знак пажње која свакој мајци са више деце значи. Највећа срећа за њу је да су сва деца здрава, и да ће једног дана постати добри људи. Играју се, уживају у детињству и раде све заједно. Старији помажу мајци око млађих јер се недавно Ана породила. Најмлађи Саво недавно је напунио четрдсет дана, а најсарији Милан осамнаест година.

Знатан је број парова који имају четворо и петоро деце. И то је одувек тако било код Срба на КиМ. Та традиција траје и данас.

Породица Димитријевић има четворо деце, подстанари су и живе у скромној кући у Косовској Митровици. Није кажу лако, али су срећни јер имају добар мотив да се боре за своје малишане.

Највише је поносан дека Владо јер укупно има дванаесторо унучади и троје праунучади. Кад је морао да напусти Ђаковицу Дејан је имао девет година. Све што су имали остало је тамо. Када би имали свој дом све би кажу било лакше. Надају се да ће им неко помоћи да реше стамбено питање.

За свако прворођено дете држава издваја једнократну помоћ од 300.000 динара. За друго, треће и четвто дете предвиђена новчана помоћ исплаћује се у ратама.

У циљу подршке и мотивације да се деца рађају, држава је покренула низ мера и издваја знатна средства. За сада је подручје Косова и Метохије место где се бележи највећи наталитет, иако су услови за живот тешки.

Аутор емисије Светлана Вукмировић
Сниматељ Горан Копривица 
Тонски сниматељ Мирослав Радишић
Расвета и возач Далибор Милутиновић
Монтажа Милан Крстески 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара