Читај ми!

Вавилон

У јуну се навршава 20 година од смрти Јована Ваве Христића, есејисте, драмског писца, и песника, позоришног критичара и преводиоца, професора Факултета драмских уметности, великог ерудите и веома утицајног човека свога времена. О њему за Вавилон говоре проф. др Ивана Кроња и проф. др Гордан Маричић.

 

 

Миодраг Раичевић је написао нову књигу поезије, О стварима које је Хомер пропустио. Истовремено, изашла је и нова књига Божа Копривице, Блуз два пријатеља, књига у којој се свака приповест завршава једном песмом Мије Раичевића. То је био довољан разлог да у Вавилону Копривица надахнуто говори о Раичевићевој књизи и прочита из ње једну песму.

Проучавалац хорор жанра у књижевности и писац, Дејан Огњановић је ових дана био у најужем избору за престижну награду Брем Стокер, са есејом "Три парадигме хорора", објављеном у америчком часопису Вастариен. Иако награду светског гласа није освојио, ужи избор представља признање само по себи попут онога када је са докторском дисертацијом Поетика хорора, био у најужем избору за награду Никола Милошевић.

Нина Живанчевић је на домаћој књижевној сцени, напоредо са америчком и француском, присутна већ скоро четрдесет година. Као англиста и песникиња, она на почетку каријере одлази у Америку као асистентикња, сарадница и ученица Алена Гинзберга, потом у Њујорку сарађује са Ливинг театром и трупом Ла Мама, да би након преласка у Париз предавала на Сорбони и елезовом и Фукоовом Универзитету Париз Осам, општу књижевност, енглески језик, авангардни филм и театар. Књига Вештачка интелигенција и природна глупост кроз 19 есеја сажима сва три аспекта њеног живота и рада.

У Вавилону ће бити речи још и о часопису Градац (уредник Бранко Кукић) посвећеном Гвозденој гарди, тј. периоду пре Другог светског рата, када је у Румунији овај фашистички покрет створила и у великој мери подржавала интелектуална елита, међу којом и највећи румунски интелектуалци тога времена, Емил Сиоран И Мирча Елијаде. Ежен Јонеско је у то време, бежећи од фашизма, емигрирао у Париз, да би згоржен својим идеологијом коју су подржавали његови пријатељи из студентских дана, написао чувену драму Носорог.

У овом издању Вавилона Енес Халиловић говори о својој новој збирки песама, Секвоја и из ње чита једну песму.

Осмишљава и уређује: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра.

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво