Читај ми!

Импровизација

Стигли смо и до последње емисије пете сезоне! Симболично, тема емисије је импровизација, као омаж свакој емисији која је дозволила да мало изађемо из зоне комфора.

Да ли је импровизација мера интелекта, начин сналажења, илузија слободе, неминовност или нешто сасвим друго, сазнајемо уз помоћ наших драгих гостију. Причу започињемо са глумцем и пантомимичаром Марком Стојановићем, који ће нам открити колико је важна импровизација у његовом послу. Наравно, импровизовао нам је и једну пантомиму и изазвао велики смех у студију, те вас ове недеље све позивамо на колективну дозу смеха! Са нама је и психијатар Александра Бубера Нинић, која ће нам са психолошког аспекта објаснити импровизацију, и открити да ли она може да се повеже са врстом интелигенције или карактером.

А како о импровизацији без приче о џезу? У нашем студију су се чуле нумере They cant take that away from me, Moon river и True colors у извођењу Александре Бјелић Алексијевић и Срђана Марковића. Александра је са колегиницом Иваном Нићифоровић дала и неколико савета за џез певање, и октила колика је у њему улога импровизације.

На стару, помало заборављену елокутивну вештину - ретотику и њену везу са импровизацијом, подсећа нас такмичарка у беседништву Љубица Павловић. О важности импровизације у уметности, разговарамо са теоретичарком уметности и етномузиколошкињом Драганом Стојановић, која ће нам открити и какав је однос импровизације и традиционалног музичког наслеђа. Андрагог Тамара Николић, указаће нам на значај импровизације и образовања, и објасниће нам како је можемо више инкорпорирати у сам образовни систем.

Кроз прилоге наших новинара, подсетићемо се зашто је важно имати времена за "време ван планера", сазнаћемо зашто се импровизација везује за мушку популацију, а чућемо и како то у импровизованој верзији могу звучати лето у Бразилу и кораци у снегу.

За екипу Студија знања, до нове сезоне нема више импровизације. Зато вас позивамо да нас гледате у репризним изадњима до нове сезоне у истим терминима као и до сада - петак 22.30 и субота у 13.00. Такође, можете нас гледати и на нашем јутјуб каналу, али и на страници "Студио знања" на инстаграму. До следећег виђења - уживајте у импровизовању и спонтаности.

Главни и одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић
Водитељ: Маја Бојић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару