Читај ми!

Ни рат ни мир, време тескобе

Друштвена стварност у огледалу Стеријиног позорја и представе "Рат и мир".

У Новом Саду је, под слоганом Време тескобе, завршено 67. Стеријино позорје. Апсолутни победник је представа Последње девојчице по тексту Маје Пелевић, у режији Кокана Младеновића и продукцији Позоришта Костолањи Дежо из Суботице. Ако се сложимо с мишљењем селектора да наш најзначајнији домаћи позоришни фестивал не треба да буде ни просек ни пресек позоришног стања духа, него снимак капацитета и потенцијала позоришних вредности преломљених кроз домаћу драмску литературу, онда ваља да видимо шта нам тај снимак говори. Шта су све изговори за неодговорност, аљкавост, недостатак идеја и неспремност на ризик у домаћим позориштима, шта су узроци а шта последице. О томе разговарамо са Миливојем Млађеновићем, селектором Стеријиног позорја.

У Народном позоришту у Београду изведена је премијера представе Рат и мир по гласовитом роману Лава Толстоја. Ако се сложимо с тим да Рат и мир није роман о Наполеоновим ратовима и инвазији на Русију, као што Илијада није епопеја о Тројанском рату него о Ахилејевој срџби, онда је питање шта су основна драмска чворишта представе настале по чувеном роману? Како у данашњем контексту звуче Толстојеве речи "Русија мора ратовати, Русија мора спасити Европу"? О томе говори драматург Федор Шили, аутор драматизације Толстојевог романа.

Ако живимо у времену тескобе, ни рата ни мира, како нам сугерише актуелна ситуација у Европи и свету, онда је и питање свих питања: куда иде овај наопаки свет?

Аутор и уредник серијала: Слободан Савић
Монтажер: Бошко Новаковић
Редитељ: Филип Чоловић

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво