Читај ми!

Вавилон

Песник, теоретичар књижевности и професор на Универзитету књижевности и уметности у Крагујевцу, Драган Бошковић, добитник је Дисова награда за песнички опус за 2022. годину.

 

За Вавилон о Бошковићевом песничком опусу, говори Марко Аврамовић, а сам песник ће прочитати из збирке песама, The Clash, песму, Јутро моје Богородице тек долази.

Лингвиста, Павле Ћосић, познат по књизи Српски речник синонима, објавио је нову књигу - Језичке недоумице, заблуде и мотиви у заједничком издању Корнета и Прометеја. Обогаћена шаљивим илустрацијама, књига садржи велики број примера преузетих из свакодневног говора који представљају наше свакодневне недоумице везане за питање "како се каже". У Вавилону сам Ћосић каже између осталог да ову књигу темељи на бројној литератури, правописима, речницима (од Вуковог до Речника Матице српске) и књигама наших водећих лингвиста, Ивана Клајна, Милана Шипке, Предрага Пипера и других.

У Вавилону ћете још моћи да погледате и приказе књига које смо издвојили за овај месец. Бојана Ковачевић Петровић као хиспаниста и преводилац, говори о роману Карлоса Фунетеса - Године с Лауром Дијас, Јасмина Врбавац о роману Александра Шурбатовића - Турчин шахиста.

Јован Марковић, филмски критичар, представља документарни филм о Курту Вонегату, приказан на овогодишњем Белдоксу.

Песникиња најмлађе генерације, Катарина Пантовић, чита песму Паралелна монтажа из своје нове збирке поезије, Ритуал пред спавање.

Осмишљава и уређује: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра

 

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво