Читај ми!

Жупски витезови

Жупски витезови вина реда монах Доротеј су вредни винари и виноградари и негују традицију предака. Сачували су подруме и чокоте и удахнули нови живот лози на обронцима Гоча, Жељина и Копаоника. У Жупу су се вратили и млади људи, па су витезови са њима обележили и славу Светог Трифуна и орезали прве чокоте.

Топличка котлина која се простире између Копаоника, Јастрепца и Радан планине вековима је станиште винове лозе која носи име Светог Прокопија. Прокупац је и заштитни знак града Прокупља где је некада свако домаћинство имало виноград. Некада је у Топлици под виновом лозом било око 5 хиљада хектара а данас су површине десетоструко мање, али се последњих година подижу нови засади прокупца и тамјанике.

Камера РТС-а и емисије Грозд била је и на највећем фестивалу вина у Славонији и Барањи, на Осјечком Вајносу. Весеље, смех, забава и хедонизам обележили су ову винску приредбу. Вајнос је и ове године био богат радионицама, семинарима али и кулинарским умећима. Доминирала је, готово на сваком столу, аутохтона Грашевина. Значајан део простора заузели су и наши винари. Највише их је било са Фрушке Горе и са севера Бачке. Посетили смо и кроз винограде на обали Дунава и на даљским кривинама.

Занимљива слика стигла нам је из Галиције и региона Доаде где се виногради простиру по изузетним стрминама од 80 степени. На овом делу северозападне Шпаније бављење производњом грожђа називају херојским виноградарством.

Уредник: Душан Величковић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво