Читај ми!

Један дан у виноградима Србије

Док лоза спава зимским сном, покривена снегом, наша Горана Младеновић, велики љубитељ и познавалац вина у европским размерама и сниматељ Браца Костић посетили су малена жупска села.

У Старцима, селу са десетак домаћинстава угостио их је Радован Ђорђевић, винар који се, са дипломом Пољопривредног факултета у Земуну, вратио на породично имање. Радован повећава површине под виновом лозом и прави одлична вина.

У Жупи су овладали и пинтерским занатом прављења буради. Овај посао је на високој цени у развијеним и далеко познатијим винарским државама. А зна се колико дрво и буре чувају и праве врхунска вина. Горана и Братислав посетили су и Ђориће породицу која је све познатија по својим бурићима.

А наша Силвија Пашајлић запутила се из Чачка у Лепосавић, где су је дочекали у породици Лакићевић. Ова сложна фамилија обнавља винограде на северу Косова и Метохије, на простору некадашњег метоха манастира Бањска.

Један дан у винограду Ласла Бонија на северу Бачке био је и наш Тони Бедалов.

На канарским острвима у Ланцероти аутохтоно грожђе чини 60 одсто производње. У области Лахерија најбоље успева вулканска малвазија. Ту сорта постоји само на том простору у свету. Ту сваке године започиње берба у Шпанији.

Уредник Душан Величковић

Грозд Грозд

Autor:
РТС

Серијал „Грозд" представља својеврсну разгледницу наших винограда и подрума, породичне традиције, туристичких и културних потенцијала. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво