Читај ми!

Нове технологије

Екипа Студија знања у корпус својих новина уводи још једну - Нове технологије! Ову тему ћемо у правилним временским размацима имати на репертоару емисије, и сагледаваћемо је кроз призму различитих области науке.

 

У првој емисији која се бави овом темом, разговарамо са молекуларним генетичарем Александром Вујином, који ће нам причати о технологији геномске модификације - CRISPR, док ће нам фармацеут Ивана Дрвеница објаснити шта су то фемтосекундни ласери које користи најсавременија микроскопија ради осликавања еритроцита. Звучи компликовано? У петак, 13.05. око 22 и 20 и у суботу, 14.05. у 13ч, гости Студија знања ће вас демантовати, врло јасним објашњењима комплексних ствари.

Мале предахе од нових технологија и савремених достигнућа, правимо уз кутлне песме које су обележиле прошли век у изведби Саре Беговић и Љубомира Трујановића. Љубомир је ускочио и у ципеле госта, и са ководитељком Мајом Радивојевић је причао о променама које је доживела виолина од барокног периода до данас.

Веће узимање учешћа младих у пољоприведи прижељкује Вукашин Пејовић, показујући нам дигитални апарат који знатно олакшава виноградарски посао. За све који немају времена да кувају, доценткиња хемијског факултета Тијана Урошевић доноси занимљиве информације о Робо-куварима, а корисне инфомрације су ту и за оне који воде рачуна о својој исхрани, јер персонализована исхрана поприма све веће размере.

О Метаверсу, примени нових технологија у форензичкој антропологији, али и о томе како уз нове технологије прекратити време у превозу, сазнајемо из прилога наших новинара.

Нове технологије су нашле примену и у самом студију Студија знања - наша публика је са нама преко Zoom апликације. Они постављају питања нашим гостима, а једно од питања је било упућено и професору Драгану Новковићу, од кога сазнајемо да појам гравитације, о ком сви мислимо да знамо много, заправо није коначно дефинисан! Како је то могуће, откријте у петак!

До тада, на Инстаграм профилу Студија знања можете погледати постове који се баве овом, али и многим другим темама, док претходне емисије можете погледати на официјелном Youtube каналу Студија знања.

Али, ту је још једна новина! Од сада, предлоге тема које бисте волели да буду обрађене у емисији Студија знања, као и сугестије, критике и хвале можете слати на мејл studioznanja@rts.rs. Растимо заједно!

Главни и одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељ: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару