Читај ми!

Историја женске лепоте

Реч "лепо", потиче од латинске речи беллус, што је умањеница од речи "додатак", "премија" и значава добро. Кроз историју, женска лепота је кроз епохе доживљавала метаморфозу, и као таква била инспирација многим уметницима.

У наредној емисији Студија знања трагамо за одговорима на питања зашто жене толико желе да буду лепе, шта им лепота доноси, али и шта им односи, и да ли је лепо заиста у "оку посматрача", или постоје неки универзални критеријуми за оцену лепоте, као и које место у причи о лепоти заузима аутентичност. Одговоре на ова питања потражили смо са историчарком уметности Маријом Јовичић, културологом и медијским стручњаком Мајом Вукадиновић, док нам је о вези моде, стила и аутентичости говорила професрока дизајна Наташа Петровић.

Пријатан разговор у студију био је пропраћен и култним музичким нумерама у изведби Тамаре и Андре Жежеља, као и омладином - гимназијалцима и студентима који су преко Зоом апликације постављали питања гостима. Наравно, ту су и прилози наших новинара, од којих неке можете погледати и на инстаграм страници Студија знања, у којима ћете сазнати нешто о лепоти на друштвеним мрежама, затим колико се лепота разликује у истом тренутку у различитим деловима света, али и о лепоти на филму. О филмским лепотицама смо и у студију причали са редитељем Предрагом Јакшићем, који нам је открио естетске критријуме филмске индустрије.

"Изгледам, дакле постојим", парадигматично осликава време у ком живимо. Како се изборити са несигурностима у таквим околностима и истаћи значај аутентичности, откриће нам писац и глумица Амра Латифић. У студију ће нам се придружити и шминкерка Јована Велимировић, која ће нам на моделу показати разлику између дневне и вечерње шминке, уз поруку да шминка треба да се наноси тако да истакне оно најлепше на нашем лицу, а не тако да нам промени лични опис.

Екипа Студија знања је дошла до закључка да је само хармонија спољашњости, аутентичности и амосвојности добитна комбинација. Да ли се слажете са нама, откријте 29.04. око 22.30ч, или 30.04. око 13ч, а на официјелном Yоутубе каналу Студио знања, где такође можете погледати емисију, у коментарима можете поделити са нама своје закључке.

Главни и одговорни уредник Редакције општеобразованог програма: Зоран Живковић
Водитељ: Маја Бојић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару