Читај ми!

Класици и потомци

Савремени домаћи драмски текст у нашем позоришту.

Осмишљен пре двадесет година, Читање позоришта је најдуговечнији специјализовани телевизијски серијал о савременом позоришту не само у нашој земљи него и у региону. Током две деценије, у намери да посредује и приближи позоришну уметност широком телевизијском аудиторијуму, аутор је често мењао форму изражавања (документарни, играни, критичко-феноменолошки приступ), али је увек био и остао привржен суштинском концепту: сучељавању различитих, компетентних мишљења.

У средишту ове епизоде је третман и заступљеност савременог домаћег драмског текста у нашим позориштима, с нагласком на заступљености аутора млађе и најмлађе генерације. У ту сврху аутор серијала је спровео истраживање у којем је учествовало дванаест позоришта из Србије. Сви су одговарали на исто питање: колико је савремених домаћих драмских текстова постављено у последњих пет година, ко су њихови аутори, колико извођења су имале те представе, да ли су још увек на репертоару?

Шта нам говоре ови подаци, да ли је савремени домаћи драмски текст равноправно заступљен на репертоарима наших позоришта, да ли су позоришта спремна да ризикују и пруже прилику ауторима млађе и најмлађе генерације, какав је уопште квалитет тих текстова и представа насталих по њима?

У емисији говоре директор Стеријиног позорја Мирослав Радоњић, писци најмлађе генерације Тијана Грумић и Филип Грујић и један од позоришних критичара најмлађе генерације Борисав Матић.

Аутор и уредник серијала Слободан Савић
Монтажерка Зорица Благојев
Редитељ Марко Јефтић

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво