Ствари вибрантне, ствари свечане

До сада јавности непознате личне предмете, белешке, изјаве уметника, фотографије и филмске ролне, разнородна сведочанства, која се чувају у депоима београдског Музеја савремене уметности, открили су и истражили кустоси музеја, Сенка Ристивојевић и Мирослав Карић, доневши нова сазнања, тумачења и наративе, и нове оквире за читање и разумевање делатности наших авангардиста.

Реч је о заоставштини протагониста историјских авангарди: Вана Бора, Милана Дединца, Растка Петровића, као и уметника који су деловали шездесетих и седамдесетих година 20. века: Леонида Шејке, Ивана Табаковића, Милице Зорић Чолаковић, Мирољуба Тодоровића.

Изложба насловљена "Ствари вибрантне, ствари свечане", представљена у Галерији-легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића на Дедињу, формулисана је као богато и густо ткање, као својеврсан просторни хипертекст. Осмишљена је као динамичан омнибус сачињен од 13 целина, где свака од тих сторија садржи још мноштво микроприча, док драматургија поставке публици пружа изобиље могућности читања.

У мартовском издању Арт зоне, све појединачне сегменте изложбе представљају кустоси изложбе, историчари уметности, Сенка Ристовојевић и Мирослав Карић.

Уредник и аутор: Данијела Пурешевић
Сниматељ: Милан Станић
Монтажер: Душан Заложник

Арт зона Арт зона

Autor:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара