Читај ми!

Штедња

Уштеђени новчић је зарађени новчић, мудро је рекао Бенџамин Френклин. Ретко може да се наиђе на човека који не жели да има више новца и који нема потребу да штеди, а око штедње постоји много дилема и некада је тешко наћи праву меру у томе. На који начин најбоље можемо да штедимо новац, земљине ресурсе, али и да некада поштедимо и себе? Где је граница између шкртице и онога ко добро барата новцем? Све ћемо то лепо истражити у "Студију знања".

Наш народ воли да каже - ко хоће да штеди, нека рано почне. Када желимо да схватимо како новац циркулише, како да га зарадимо и задржимо у личној касици, најидеалније је да упитамо стручњака за монетарну економију и банкарство - наш гост у овонедељном "Студију знања" је професор доктор Дејан Шошкић са Економског факултета у Београду. А ништа не вреди штедња новца ако не штедимо ресурсе који су нам на располагању на нашој планети. Како то да учинимо упитаћемо Душку Димовић, директора Светске организације за природу у Србији. Тврдица, Кир Јања, Млетачки трговац... то су само нека од дела у којима наилазимо на ликове чије карактере претежно одређује однос према новцу. Више о томе поразговараћемо са нашим саговорником - глумцем, режисером и професором глуме, Небојшом Дугалићем.

Једна од тема којом ћемо се данас бавити је и како штедња утиче на психу човека, можемо ли да пронађемо праву меру и шта када претерамо. То ћемо упитати нашег специјалног госта, психијатра и психотерапеута доктора Оливера Видојевића.

А способност штедње је важан део финансијске интелигенције, која је често основа успеха. Овог пута је са нама прави стручњак за ту област, сертификовани мастер тренер Часлав Манчић, кога ћемо упитати најскупље питање - шта је тајна привлачења новца.

Штедња је нешто што нас прати током читавог живота и зато је веома важно да децу томе учимо још од најранијег узраста. На који начин - откриће нам креативни и духовити чланови путујућег позоришта "Шала", Ненад Ђуровић и Ненад Коларевић, који ће одиграти одломке из представе за децу "Чистунко, Прљавко и Чистунка Милунка".

Овог пута чланови наше публике долазе из Академије за природу при Светској организацији за природу и од њих ћемо из прве руке сазнати како да поштедимо нашу планету, једини дом који имамо.

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и ководитељ емисије: Винка Мариновић
Водитељ емисије: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару