Читај ми!

Вавилон

Вавилон започиње приказом романа поеме Милене Марковић, "Деца", књиге која је управо добила Нинову награду за роман 2021. године.

 

Следи приказ нове збирке песама Дејана Алексића, "Уради сам", из пера Николе Живановића, док сам Алексић чита песму "Над каталогом жеља".

На рођендан недавно преминулог преводиоца, есејисте, песника и публицисте, Коље Мићевића, песник Бојан Марковић представља постхумно објављену збирку поезије "Молебан", посвећену композиторима преминулим током холокауста у Аушвицу. У овој епизоди Вавилона, скрећемо пажњу гледаоцима на роман "Вртоглавица", В.Г. Зебалда, писца који се такође бавио проблемима холокауста у својим есејима, прози и најпосле у романима. "Вртоглавица" је Зебалдов првообјављени роман, једини у коме холокауст није тема, али у коме су зачета бројна поетичка начела којима ће се Зебалд и касније служити.

У рубрици Путописи биће говора о књизи путописа по далматинским острвима (и Менхетну), "Отоци", прерано страдалог песника, Дубровчанина, Милана Милишића. Његова удовица која је ову књигу и приредила, Јелена Трпковић, говори о околностима под којима су ови путописи настајали.

У рубрици Музичари - Писци, песники и преводилац, Владимир Копицл, говори о Коену као песнику и о књизи поезије Леонарда Коена, "Пламен", коју је својевремено преводио.

У фебруарском Вавилону, сећање на недавно преминулог писца Стевана Тонтића приредио је песник Никола Живановић.

Осмишљава и уређује: Јасмина Врбавац
Режија: Марко Шотра.

 

 

 

 

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара