Владимир Величковић - Фигура као израз егзистенције

Сликарство Владимира Величковића није допадљиво. Оно не нуди призоре улепшаног света, већ је тешко и опомињуће. Ипак, широм света и код нас, његово дело има велики број поштовалаца. У сликарству, као и у животу, Величковић је умео да на пристојан и прихватљив начин бескомпромисно саопшти своје мишљење и ставове.

Иза себе Величковић је оставио богат опус, отворен за даља истраживања и тумачења. Његова прва постхумна ретроспектива у Србији, која је у фокусу вечерашње емисије, насловљена "Фигура као израз егзистенције", приређена у Музеју савремене уметности у Београду, трајаће до краја фебруара 2022. године.

Величковић је оставио вишеструке, дугорочне трагове у културном простору Србије, некадашње Југославије, Француске и Европе. Био је члан Српске академије наука и уметности, затим, Македонске академије наука и уметности и, као једини икада са ових простора, члан Француске академије лепих уметности. Добитник је бројних угледних међународних и домаћих награда и признања.

О његовом стваралаштву, личности, заоставштини и утицају, у вечерашњем издању Арт зоне говоре историчари уметности: проф. емеритус Ирина Суботић, Жаклина Ратковић, кустос Музеја савремене уемтности, Невена Мартиновић, кустос Галерије Рима, Борка Божовић, уметничка директорка Галерије Хаос, затим, проф. Мрђан Бајић, вајар, Александар Милојевић, директор Галерије Рима, Борис Миљковић, редитељ и писац, и сликарев син Вук Видор, визуелни уметник.

Уредник и сценариста: Данијела Пурешевић
Режија: Марко Шотра

Арт зона Арт зона

Autor:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара