Читај ми!

Позориште и одговорност

Глумица Нада Шаргин, редитељка Јована Томић и сећање на Игора Вука Торбицу.

Прошао је читав век имеђу две поставке Ибзенове Норе у Народном позоришту у Београду. За тих сто година много се тога променило у положају жене у друштву, у разумевању институције брака и међусобних односа супружника, прошли смо кроз различите облике такозване еманципације... У чему је онда данашња актуелност Ибзеновог комада који је својевремено "скандализовао" јавност? О томе говори глумица Нада Шаргин која тумачи насловну улогу.

Потом се с глуме усредсређујемо на режију, без намере да одгонетамо древну питалицу шта је старије: кокошка или јаје, глума или режија. Саговорница је редитељка Јована Томић, најмлађа добитница угледне награде Бојан Ступица која, без устезања, говори о невеселој ситуацији у нашем позоришту, о неспремности институција да се упусте у ризик и пруже прилику млађим позоришним ствараоцима, као и о овешталом конзервативизму студија на Факултету драмских уметности.

Завршни део ове епизоде својеврсни је омаж прерано, трагично преминулом редитељу Игору Вуку Торбици, самосвојној појави у нашем позоришту. Игорове дане иницирало је Српско народно позориште, а прихватило Народно позориште у Београду. Била је то прилика да још једном гледамо неке од његових најзначајнијих представа. Без патетике наратива "о покојнику све најбоље" у овом сећању користе се искључиво делови из епизода серијала Читање позоришта, дакле оно што је већ написано и јавно речено, уз подсећање на оно што је Торбица говорио у разговорима са аутором серијала.

Аутор и уредник серијала: Слободан Савић
Редитељ: Марко Јефтић

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара