Читај ми!

Савремени светски писци: Жак Атали

Због чега западној цивилизацији прети нестанак, зашто у свему што ради промишља ‘историју будућности', какав ће бити свет 2050 године, како замишља позитивно друштво и зашто је на првом месту важна брига о генерацијама које долазе, само су неке од тема о којима култни француски аутор Жак Атали разговара са Недом Валчић Лазовић у свом париском дому.

Писац, економста, политичар и публициста, Жак Атали је објавио више од 80 наслова из области књижевности, економије, уметности, друштва... Личност широког спектра интересовања, више од 10 година био је специјални саветник француског председника Франсоа Митерана. Деведедетих покреће научни пројекат Еурека а затим постаје први председник Европске банке за обнову и развој.

Своју књигу "Кратка историја будућности" почиње асоцијацијама на стихове Лорда Бајрона о будућности која нам се руга, о немогућности да прихватимо то што јесмо, о страху да је живот само обмана.

Године 2008. Жак Атали нашао се на листи 100 најутицајнијих светских интелектуалаца нашег доба.

Уредник и аутор Неда Валчић Лазовић
Сниматељ Дејан Јовановић САС
Редитељ и монтажер Ивана Стивенс

 

 


 

Савремени светски писци Савремени светски писци

Autor:
РТС

Ауторски пројекат „Савремени светски писци" конципирала је Неда Валчић-Лазовић, уредник у редакцији за културу РТС-а, као низ ексклузивних разговора са најзначајнијим књижевницима и мислиоцима нашег времена. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво