Читај ми!

Ханиф Курејши

Када се 80-тих година прошлог века појавио на британској сцени, Ханиф Курејши унео је свежину и колорит свог индијског наслеђа у острвску књижевност.

Животни импулси, страсти, расцеп идентитета, расна дискриминација, правила која постоје да би се рушила, само су неке од тема којима су Курејши, као и неки други велики писци из постколонијалних земаља, разбудили енглеску литературу  која је, у то време, тонула у летаргију.

Ханиф Курејши, романсијер, драмски писац и сценариста, рођен је 1954. у предграђу Лондона. У књижевност је ушао преко филма и позоришта; његов сценарио за филм "Моја лепа перионица" 1985. добио је бројне међународне награде и отворио пут његовом првом, култном роману, "Буда из предграђа". Следе наслови "Црни албум", "Интимност", "Последња реч"," Ништарија"... као и драмска дела и есеји.

Ханиф Курејши налази се на листи 50 најзначајних британских аутора после Другог светског рата.

Уредник и аутор Неда Валчић Лазовић
Сниматељи Дејан Јовановић и Владимир Бокаловић
Монтажер и редитељ Ивана Стивенс

Савремени светски писци Савремени светски писци

Autor:
РТС

Ауторски пројекат „Савремени светски писци" конципирала је Неда Валчић-Лазовић, уредник у редакцији за културу РТС-а, као низ ексклузивних разговора са најзначајнијим књижевницима и мислиоцима нашег времена. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво