Читај ми!

Сумрак достојанства

Као да се ништа није променило од Софке до Нејре.

Приликом сваког новог сусрета с класичним делима у позоришту као да изнова спознајемо да се у људској природи безмало ништа није променило. Људи су добри или лоши, часни или нечасни, достојанствени или бескрупулозни, поштени или преваранти, добронамерни или злонамерни...

Уврежено је мишљење да се најгоре људске особине најбоље испољавају у смутним временима друштвених, социјалних и политичких превирања, да свако зло тражи плодно тло и одређен контекст. Од када је још римски комедиограф Плаут спознао да је човек човеку вук, то је литерарна, али и карактерна константа. Наравно, вукови не би опстали без оваца, без помирљивог, немуштог стада.

Када би овај свет био уређен на основи парадоксалног наратива и вуци сити и овце на броју, био би идеално станиште. Али није. Шта данас ишчитавамо из класика Александра Островског Вуци и овце прва је тема ове епизоде серијала Читање позоришта о којој говоре редитељ Егон Савин и глумица Анастасиа Мандић.

Потом следи разговор са Шермин Лангхоф, уметничком директорком Позоришта Максим Горки из Берлина, о томе како је пандемија ковида утицала на репертоаре и продукцију позоришта у Немачкој чиме, на известан начин, настављамо тему отворену у прошлој епизоди овог серијала.

На крају, следи осврт на 41. фестивал Борини позоришни дани који је ове јесени одржан у Врању, под слоганом Од Софке до Нерје, а чија је селекција, између осталог, фокусирала нарушене мушко-женске односе, кризу брака и породице као темеља сваке здраве људске заједнице.

Аутор и уредник серијала Слободан Савић
Сценограф Тања Ивановић
Монтажер Марко Тисовец
Редитељ Милица Митровић

 

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара