Читај ми!

Луцидност - Фактор X за надахнуће

Балзак је романе могао да ствара само одевен у огртач налик на монашку одору, Шилер је могао осетити надахнуће искључиво ако на писаћем столу држи чинију пуну трулих јабука. Пруст је радну собу изоловао плутом да избегне и најмањи шум. Наша тема ове недеље је - луцидност!

Дантеа је Беатрича начинила песником, а Петрарка је био инспирисан љубављу према Лаури. Међутим, за Едгара Алана Поа инспирација је само изговор за књижевнике, јер је сматрао да иза стварања стоји само напоран рад. Са тим се слагао и Његош, који у познатом стиху каже: "Без муке се пјесна не испоја". Инспирацију и уметници и књижевници и научници доживљавају на различит начин, а сви трагају за фактором X за надахнуће. Зато су битни термини попут инспирације, надахнућа, креативности, али и луцидности, што је тема наше емисије.

Луцидност се односи на бистрину и јасноћу мисли и идеја, универзалну светлост, ментално здрав став и транспарентан поглед на свет. То је тренутак идеалног надахнућа, одраз божанског бљеска, излив искрености који долази из дубине душе. Сам појам није детаљно дефинисан, а ми смо се ове недеље потрудили да га размотримо са различитих страна. Наши гости су: психолог и психотерапеут професор др Кристина Брајовић Цар са Факултета за медије и комуникације; специјализант неурологије др Алекса Пејовић, лекар Клинике за неурологију Клиничког центра Србије; антрополошкиња професор др Нада Секулић са Филозофског факултета у Београду; филозоф професор др Владимир Гвозден са Филозофског факултета у Новом Саду.

О луцидности у уметности разговараћемо са познатм књижевником Драганом Великићем и нашим чувеним сликаром Мирољубом Филиповићем Филимиром. Где је место луцидности у свету науке данас питаћемо научницу др Марију Митровић Данкулов, руководиоца Иновационог центра Института за физику у Београду.

Наши музички гости су Јулијана Винцан, вокал и Жељка Милошевић, харфа, које чине уникатни дуо "Плаyаде". Оне су упариле две занимљиве ствари - харфу и слободну интерпретацију.
Гледајте "Студио знања"!

Аутор и уредник серијала "Студио знања": Зоран Живковић
Уредник и водитељ емисије: Винка Мариновић
Ководитељ: Ивана Миленковић
Редитељ: Дарко Камарит
 

 

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару