Читај ми!

Позориште у изолованом и дехуманизованом друштву

Нови формат и нова сценографија за нову сезону.

После дуже паузе проузруковане пандемијом и епидемиолошким мерама, најдуговечнији ТВ серијал о савременом позоришту у региону нову сезону почиње у новом руху: редизајнирана емисија се снима у студију, с новом сценографијом и устаљеним концептом.

Прошло је више од годину ипо дана отако је пандемија Ковида 19 успаничила и покорила свет, без испаљеног метка и трунке барута. Да ли су паника и покоравање последица вируса или нечег дубљег и опаснијег, друго је питање, али не мање важно. Такозвана нова нормалност лишила нас је додира и загрљаја, руковања и пољубаца. Превентивне, епидемиолошке мере затварале су па отварале међудржавне границе, ресторане и спортске стадионе, школе и универзитете, позоришта и биоскопе...

На прагу смо нове позоришне сезоне, како ће у таквим околностима функционисати позоришта, како је пандемија утицала на репертоаре, како на публику и зараду, да ли су позоишта спремна за нова искушења, да ли ће бити уведене ковид пропуснице и како ће то утицати на позоришта и публику? Ово је средишња тема ове епизоде серијала Читање позоришта у којој учествују управница Народног позоришта у Београду Ивана Вујић и директори Атељеа 212 и Позоришта на Теразијама Новица Антић и Александар Ђаја.

У невеселим, отежавајућим околностима пандемије која не посустаје одржан је и Битеф, наш, још увек, најзначајнији међународни позоришни фестивал. Можемо се сложити да је организација великог међународног фестивала у реченим условима својеврстан подвиг. Али какав? Шта смо уистину видели и добили на Битефу ове године? Осим ауторског осврта, о дуплом издању Битефа говори и председница жирија Шермин Лангхоф, уметнича директорка Позоришта "Максим Горки" из Берлина.

Аутор и уредник серијала Слободан Савић
Сценограф Тања Ивановић
Редитељ Милица Митровић

Читање позоришта Читање позоришта

Autor:
Слободан Савић

Најдуговечнији специјализовани ТВ серијал о савременом позоришту у региону, аутора и уредника Слободана Савића, на програму је једном месечно (РТС 2). [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара